Renk Uyumu

Hangi Rengin Hangi Renkle Uyumlu Olduğunu Nasıl Buluruz?


Aslında çoğu zaman kendi zevkimize ya da diğer insanlarda ya da vitrinlerde beğendiğimiz renklere göre kıyafetlerimizi kombinleriz. Bu sadece kıyafetlerimizde değil saç, makyaj, ev dekorasyonu, ayakkabı, çanta aklınıza gelebilecek her detayda aslında renk uyumu vardır. Bazı mekanlar öncesi ve sonrası fotoğraf paylaşırlar. Tamamen dekorasyondan, renklendirmeden kaynaklı o kadar büyük bir değişim olur ki hepimiz şaşırırız. Bu işi meslek edinmiş birçok sektör işte bu temel ve en önemli bilgiyi kullanıyorlar. Elimizdeki imkanlar bazen kısıtlı olsa da ''nasıl bu kadar güzel olmuş?'' dediğimiz mekanlara, kıyafetlere kavuşmamız mümkün. Bu renk bilgisini öğrendiğimizde hayatımız boyunca çok daha rahat kıyafet seçebileceğiz, evimizi çok daha kolay dekore edebileceğiz ve çok daha yetenekli ve zevkli bir kimliğe bürünebileceğiz. Renk uyumunun temelinde aslında teknik bir bilgi var, renk teorisi. Yani renkler kişinin keyfine göre belirlenip ''ne güzel uydu'' diye ortaya çıkmamış. Şimdi gelin bu renk teorisinin bilgisine bizde sahip olalım ve bunun aslında mucizevi bir yetenek olmadığını birlikte deneyimleyelim.

En temel bilgi renklerin üç ana renkten yani birincil renkten oluştuğudur. Bunlar kırmızı, mavi ve sarı. Bu birincil renkler birbirleriyle karıştırıldıklarında ikinci renkler ortaya çıkar. Yani kırmızı ve sarıdan turuncu, sarı ve maviden yeşil, kırmızı ve mavinin karışımından da mor renk ortaya çıkar. Bu altı yeni renk karıştırıldığında da üçüncül renkler ortaya çıkar. Bu tüm ortaya çıkan renklerin oluşturduğu bütünlüğe renk çemberi denmiş.

Analog renkler: Renk paletinde birbiri ardına gelen benzer renklerdir. Birbirine benzer renkte olduğu için dinlendirici, sakinleştirici ve sadeleştirici bir etki yaratırlar. Doğal olarak gerek dekorasyon için gerekse kıyafet seçimleriniz için sizde daha dingin, sakin, yalın bir tarz istiyorsanız tercih etmeniz gereken renkler analog renkler olmalıdır. Eğer bu renklere siyah, beyaz ve gri renkleri eklerseniz daha belirgin, daha dinamik bir uyum sağlayabilirsiniz.




Tamamlayıcı renkler: Tamamlayıcı rengi bulmak için renk paletindeki bir rengin tam karşısına gelecek renk seçilir. Bu seçilen rengin tam kontrast rengi olur. Heyecan verici, canlı, dinamik, enerjisi yüksek, dikkat çekici ve belirgin bir tarz istiyorsanız bu teknikle renkleri seçmelisiniz.



Üç renk armonisi: Renkler, renk paletinde düz bir çizgiyle bir üçgen oluşturulduğunda, üçgenin uçlarına denk gelen renklerdir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu üç rengi kullanırken bir tanesini daha dominant yani daha çok yerde, daha fazla, kalan iki rengi daha az kullanırsanız daha uyumlu bir denge yakalarsınız.





Çarpraz tamamlayıcı renkler: Burada ana bir renk seçilir ve karşısındaki iki tamamlayıcı renk kullanılıyor. Daha az riskli bir renk seçimidir. Bu yüzden daha uyumlu ve riski az bir renk armonisidir.




Dört renk armanisi: İçlerinde renk konusunda en zengin tekniktir. Çünkü dört renk kullanılır. Ama renkler fazlalaştığı her durumda risk vardır çünkü birbiriyle uyumlu kullanılmazsa çok dengesiz, karışık, yorucu bir görüntü oluşturabilir. Bu armoni renk paletinde tam ortada bir dikdörtgen çizildiğinde dikdörtgenin uçlarının geldiği renklerden oluşur. Bu yüzden sadece bir rengi dominant olarak seçmeniz gerekir. Diğer üç rengi daha az kullanmalısınız.



Monokromotik renkler: Bir rengin açıktan koyuya kadar giden tüm tonlarından oluşur. Gayet sade, yalın, sakin, göz yormayan bir tarz istiyorsanız çok uygundur. Ama bu aynı zamanda biraz da monoton bir ifade verebilir.



Sıcak ve soğuk renkler nedir?: Renk paletini ortadan bir çizgiyle böldüğünüzde sağ taraf soğuk renkler, sol taraf sıcak renklerdir. Soğuk renkler, sakinlik, barış, huzur hissettirir. Sıcak renklerse,  canlılık, enerji, heyecan hissettirir. 

Eğer isterseniz bu anlattığım bilgilerle aşağıdaki linkten otomatik renk çemberine ulaşabilirsiniz. Açılan sayfanın sol tarafında hazır olan tüm anlattığım renk bulma şekillerini görebilirsiniz. Hangi renk çemberini istiyorsanız onu seçin karşınıza otomatik olarak uyumlu bütün renkler gelecektir.