13 Kasım 2019 Çarşamba

Dünyaca Ünlü Moda İkonu Coco Chanel'in Hikayesi

1883-1971 yılları arasında yaşamış olan moda tasarımcısı Coco Chanel, Fransa'nın Saumur kentinde Gabrielle Bonheur Chanel olarak dünyaya geldi. 12 yaşında annesinin ölümünden sonra Chanel, seyyar satıcı olarak çalışan babası tarafından yetimhaneye verildi.



Chanel, bir meslek sahibi olabilmesini sağlamak amacıyla ona,  nasıl dikiş dikileceğini öğreten rahibeler tarafından yetiştirildi. ''Coco'' olan takma adıysa şarkıcı olarak Vichy ve Moulins'deki kulüplerde sahne aldığı kısa kariyerinden gelmektedir.

1910 yılında, Paris'teki Rue Cambon'daki ilk mağazasını açan Chanel, şapka satmaya başladı. Daha sonra Deauville ve Biarritz'de de mağazalar açtı ve kıyafet yapmaya başladı.

İlk başarısı soğuk bir günde giydiği eski bir jarseye dayanıyor. O gün üzerinde gördükleri kıyafeti nereden aldığını soran bir çok kişiye yanıt olarak onlar için bir tane yapmayı teklif etti. '' Servetim, Deauville'de soğuk olduğu için giydiğim eski bir jarseye dayanıyor '' diyor bir keresinde yazar Paul Morand'a.

Chanel Paris'te popüler hale geldi. Bale Ruses ve Jean Cocteau'nun oyunu Orphee'si için kostümler tasarladı.



Coco Chanel'in İlk Parfümü

1920' lerde tasarımcısının adını taşıyan ilk parfümü Chanel No:5 'i piyasaya sürdü. Koku aynı zamanda mağaza sahibi Theophile Bader ve iş adamları Pierre ve Paul Wertheimer tarafından da desteklendi ve Chanel, Pierre ile yakın bir dostluk geliştirdi. Wertheimer, fabrikalarında parfüm üretmek için Chanel No:5 karının %70 ini, Bader'in %20 sini, Chanel'in ise sadece %10' unu aldığı bir anlaşma yapıldı. Yıllar boyunca bu parfüm büyük bir gelir kaynağı olduğu için, sürekli olarak anlaşmanın şartlarını yeniden görüşmek üzere dava açtı.



İkonik Tasarımlar: Chanel Elbisesi ve Küçük Siyah Elbise

Chanel, 1925 yılında yakasız ceket ve etekten oluşan efsanevi Chanel takım elbisesini sundu. Tasarımları devrim niteliğindeydi. Erkek giyimin tarzını alıyor ve popüler moda kısıtlamalarının ötesinde rahatlığı vurguluyordu. Kadınların korse ve diğer kısıtlayıcı kıyafetleriyle vedalaşmasına yardımcı oldu.

1920'lerin devrimci tasarımlarından biri de Chanel'in küçük siyah elbisesiydi.



Dükkan Kapanışı

1930'ların uluslararası ekonomik çöküşünün Chanel'in şirketi üzerinde olumsuz bir etkisi oldu ancak II. Dünya Savaşı işini kapatmasına neden oldu.

Chanel savaştan sonra İsviçre'de yaşadı.

Modaya Geri Dönüş!

1950'lerin başında moda dünyasına kesin bir dönüş yaptı. Eleştirmenlerin dikkat çekici eleştirilerini aldı ancak tasarımları sayesinde kısa sürede dünyanın dört bir yanından müşterileri kazandı.

Chanel, 10 Ocak 1971'de Hotel Ritz'deki dairesinde öldü. Hiç evlenmedi. Moda ikonuna veda etmek için binlerce kişi Madeleine Kilise'sinde bir araya geldi. Yas tutanların çoğu Chanel elbisesi giydi.

Ölümünden daha sonra tasarımcı Karl Lagerfeld, Chanel mirasını devam ettirdi. Bugün hala milyonlara satış yapmaya devam ediyor.